Várandósságtól a kisgyermek korig
Csecsemőkor

A hozzátáplálást almával kezdjük

Az anyatej mellé a hozzátáplálást almával kezdjük, az alábbiak betartásával:

A meghámozott almát lereszeljük.  Leghigiénikusabb formája ennek az, ha  üvegből készült almareszelőt használunk. Három napon át csak a levét kínáljuk a babának.  1-2 kanállal kezdjük, majd fokozatosan emeljük kanalanként az adagot, naponta, hogy a baba emésztése hozzászokjon.  A negyedik napon már az alma pépes részéből is teszünk a léhez. Az ötödik napon 2 teáskanál sűrűt teszünk hozzá, a hatodik napon elérkezünk a fele sűrű és fele lé arányhoz. A hetedik naptól pedig adhatjuk neki a lereszelt almát.  Maga az alma nagyon sűrű is lehet a babának, ilyenkor felforralt-lehűtött vizet adjunk hozzá.

Az első gyümölcs adását tízóraira kínáljuk, és mivel a főzelék önmagában nem számít fő étkezésnek így a kóstoltatás után még adjunk neki anyatejet vagy tápszert. A későbbiekben 2x adhatunk egy nap gyümölcsöt. Átlagosan 30-40 grammot szoktak ebből enni, de lehet eltérő is ettől a mennyiségtől. A második hét után már a főzeléket (burgonyával, és répával kezdjük) is be lehet vezetni. Ízesítés (só, cukor) nélkül, párolással készítsük. Ezek után az adagot is lehet növelni, a 100 g-ot azonban ne nagyon haladja túl.

back to top