Várandósságtól a kisgyermek korig
Várandósság

Várandósság alatt felmerülő problémák és azok orvoslása természetes módon

A várandósság alatt jelentkezhetnek problémák, melyre számos természetes megoldás is alkalmazható:

 Székletlazító:

  • Cékla,
  • aszalt szilva,
  • szilva,
  • uborka,
  • uborka és méz.
  • Sárgadinnye is jó rostos.
  • Büszke (egres)
  • és a zabpehely kása.

Sok mozgás és sok folyadék bevitel.

A székrekedés rendezésében sokat segíthetnek:

• éhgyomorra fogyasztott:

  •  langyos víz
  •  langyos kamillatea
  •  savanyú káposzta leve
  •  kovászos uborka leve
  •  áztatott aszalt szilva leve

 

• savanyított tejtermékek (joghurt, kefir, aludttej, író)
• pre-, és probiotikummal dúsított élelmiszerek
• rostos gyümölcs- és zöldséglevek
• magas rosttartalmú zöldségek
• magas rosttartalmú gyümölcsök
• teljes kiőrlésű gabonából készült vagy korpával dúsított élelmiszerek sok folyadékkal

 

Javasolt konyhatechnológiai eljárások:

Hőközlés: főzés, párolás, aromás párolás (hús és zöldség együtt), teflonban, cserépedényben, sütőzacskóban sütés, grillezés, roston sütés, fóliában sütés, korszerű főző-pároló edények használata.

Sűrítési eljárások: rántás, habarás, hintés alkalmazásakor a fehér liszt helyett használjon teljes kiőrlésű lisztet, vagy egy részét helyettesítse zab-, illetve búzakorpával.

Lazítás: a főtt fehér rizs helyett alkalmazzon barnarizst, búzakorpát vagy zabkorpát esetleg zabpelyhet.

 

Ajánlott a savanyított tejtermékek: kefirt, joghurt, a joghurtok közül különösen a gyümölcsdarabokat- illetve a müzlit tartalmazók, valamint az író.

Zöldség- és főzelékfélék:

Ajánlott magas rosttartalmú zöldségek: káposztafélék, karalábé, karfiol, szárazbab, lencse, sárgaborsó, zöldbab, zöldborsó, kukorica, gomba, paradicsom, paprika, uborka, retek, rebarbara, póréhagyma, zöldhagyma, fokhagyma, vöröshagyma (a hagymák illóolaj tartalma szintén fokozza a bélmozgást).

Gyümölcsök:

Ajánlott magas rosttartalmú gyümölcsök: alma, őszibarack, sárgabarack, cseresznye, meggy, dinnye, szilva, eper, málna, egres, szőlő, körte, narancs, mandarin, grapefruit.

Olajos magvak:

Ajánlott dió, mandula, mogyoró, mák (nagyobb mennyiségben, a magas energia tartalmuk miatt, nem ajánlatos a fogyasztásuk).

Gabonaipari és édesipari termékek:

Ajánlott magas rosttartalmú kenyérfélék (rozs-, barna-, fekete-, magvas-, korpás kenyér), és azok a péksütemények, melyek teljes kiőrlésű lisztből készültek vagy korpával dúsítottak (pl. korpás zsemle, korpás kifli), illetve gyümölccsel megtöltött sütemények pl. meggyes-, almás pite.

Italok:

Ajánlott a tea, ásványvíz, gyógyvíz, rostok gyümölcs- és zöldséglevek, turmixok.

Javasolt ételek és italok

Reggelire és kisétkezésekre:

világos tea, kamillatea, hársfatea, gyümölcstea, rostos gyümölcslevek, zöldséglevek, tej, tejeskávé, gabona alapú pótkávé, aludttej, író, élőflórás kefir, élőflórás joghurt, müzlis joghurt, gyümölcsös joghurt, gyümölcsös túrókrém, túróval töltött paradicsom vagy paprika, lágy és félkemény sajtok, zöldséges felvágottak, rántotta (hagymával, paprikával, borsóval vagy kukoricával), lecsó, gabonapelyhes müzlik joghurttal vagy tejjel, fekete-, barna-, rozs-, korpás kenyér rozsos illetve korpás kifli, zsemle, Korpovit keksz.

Levesek:

húsleves zöldséggel, zöldségleves, borsóleves, bableves, karalábéleves, frankfurti leves, káposztaleves, spárgaleves, sóskaleves, paradicsomleves, szárazbab leves, gyümölcslevesek.

Sűrített és sűrítés nélküli (angolos, lengyeles) főzelékek:

zöldborsófőzelék, zöldbabfőzelék, finomfőzelék, tökfőzelék, karalábéfőzelék, paradicsomos káposzta, angolos sárgarépa, lengyeles kelbimbó.

Mártások:

majonéz, tartármártás, petrezselyemmártás, kapormártás, gombamártás, paradicsommártás, gyümölcsmártások (meggy, ribizli, egres).

Saláták:

uborkasaláta, káposztasaláta, paradicsomsaláta, répasaláta, majonézes saláták (francia, borsó, kukorica, mexikói), hagymás burgonyasaláta, svéd gombasaláta.

Húsételek:

zöldséges töltelékkel töltött húsok, töltött paprika, töltött tök, zöldséges tokányok, lecsós szeletek, zöldségekkel és gyümölcsökkel együtt párolt húsok,

Tészták édességek:

piték (almás, meggyes, barackos, szilvás, mákos), piskóták (mákkal, dióval, reszelt sárgarépával), rétes (káposztás, mákos, tökös-mákos, almás, meggyes) palacsinták gyümölccsel töltve.

 

Gyomorsav:

  • Reggel krumplit lereszelni annak a levét meginni éh gyomorra.
  • Sárgarépa lé.
  • 1 teáskanál oliva olaj.

 

Vérszegénység:

  • Céklalé,
  • Paraj
  • Feketeribizli
  • Marhamáj főzve
  • Zabpehely vízben főzve ½ víz, fele tej főzni.
  • Mák ledarálni+méz és 3 naponta 1 teáskanállal megenni.

 

Lábikragörcs:

  • E vitamin: búzacsíra salátába
  • Kálcium: kefír, tejtermék

 

Oedema:

  • Kevés só
  • Kálium segít a víz ürítésben, elhajtásában. Aszalt sárgabarack. Este leforrázni másnap meginni. 1 liter vízzel 20 dkg sárgabarackot leforrázni.
  • Kevés sült krumpli evés.
  • Aszalt meggy, Aszalt alma megfőzni. Az almában soka kálium. Nyersen is enni Pektin tartalmú.
  • Büsze
  • Meggy
  • sütőtök
  • Friss nitrát mentes uborka lé vízhajtó is.
  • sárgarépa

 

back to top